návrh kuchyně

Kuchyně většinou sestává ze dvou hlavních dílů.

Jeden díl je umístěn v čelní zdi pokoje a odehrávají se tady hlavní činnosti. Skladování potravin, mytí nádobí a je zde umístěno jedno pracovní místo. Na volném konci navazuje jídelní prostor.

Naproti se nachází druhý díl – rozlehlý „ostrov“ s varnou deskou a barem. Bar je ve stejné výšce, jako pracovní kuchyňská plocha, což umožňuje jednak sezení u baru, ale také práci dokola pro více lidí a přitom kuchyně není „odříznuta“ od dění v pokoji.

Vybavení

Nad pracovní plochou u zdi je umístěna široká, otevřená police, pro odkládání věcí každodenní potřeby. Nad ní je jedna řada prosklených skříněk pro skladování všeho co není potřeba neustále po ruce (talíře a hrnky). Ve výbavě převládají hluboké zásuvky, které jsou pohodlnější variantou pro ukládání nezbytného kuchyňského vybavení. Na levé straně je vestavěná lednice s mrazákem, na pravé straně jsou trouby.

Materiál

Kuchyně na míru je vyrobena z masivního wenge v kombinaci s dýhovanými deskami doussie. Veškeré korpusy jsou z dýhované laťovky – bříza. Z březové překližky jsou také vyrobeny všechny zásuvkové díly. Březové dřevo je velmi světlé a kontrastuje s tmavým wenge a třešní. Wenge je velmi tvrdé a tmavé dřevo čokoládové barvy, avšak po čase na světle a slunci postupně tuto tmavost ztrácí. Pracovní deska je ze světle zelené indické žuly.

Konstrukce

Hlavním konstrukčním prvkem návrhu této kuchyně na míru je masivní rám, který obepíná celou kuchyňskou linku. Do něho jsou pak vsunuty jednotlivé skříňky a spotřebiče. Jak je patrné na „ostrově“ některé moduly je možné „vynechat“. Tímto způsobem se dá volně vytvářet každý jednotlivý modul kuchyně.

Počátky návrhu – pracovní zóny v kuchyni

Protože budeme navrhovat kuchyň „na míru“, nejsme limitováni výrobním program nějakého výrobce a můžeme si tedy dovolit prostor detailně uspořádat, aby vyhovoval přesně vašim požadavkům, představám a zvyklostem. Před každým architektonickým návrhem je důležité zvážit, jak se v kuchyni budete pohybovat, kde budete mít co uloženo, kde se budou odehrávat hlavní činnosti. Jakkoliv je dnes kuchyně chápána, jako součást obytného interiéru, je to stále „pracovní“ prostor. A vše bychom měli mít uspořádáno účelně a prakticky, aby vaření bylo přirozené a pohodlné a ne abychom se každý den natahovali pro něco „přes ruku“. Samozřejmě hlavním pracovním procesem je vaření, Čili něco vyndáte z lednice/spíže >> omyje to  >> upravíte to >> a dáte na plotnu, nebo do trouby. Na konci potom servírujete na talíř. A tyto činnosti by právě měli prostorově na sebe navazovat, abyste neběhali neustále z jedné strany na druhou. Nejběžnější je uspořádání zleva doprava, ale záleží co vám vyhovuje. Opačným směrem potom prochází mytí nádobí. Nezanedbatelným procesem, který stojí za to si dopředu rozmyslet je tzv. studená kuchyně, káva a čaj. Tato činnost zabere se spotřebiči poměrně dost místa a věnujeme se jí více než vaření.